China

Hemelse hapjes uit China

tea 1678894 960 720

Hemelse hapjes uit China: Proef de Oosterse smaken

China, een land met een rijke culinaire traditie, staat bekend om zijn heerlijke en verrassende gerechten. De Chinese keuken heeft een breed scala aan smaken en texturen die je smaakpapillen verwennen. In dit artikel zullen we je introduceren in de wereld van de ‘hemelse hapjes’ uit China, met hun Nederlandse benamingen.

1. Dim sum: Kleine gerechtjes, gevuld met vlees, vis, groenten of andere heerlijke ingrediënten. Ze worden gestoomd of gefrituurd en geserveerd in mandjes. Populaire varianten zijn siu mai (varkensgehakt), har gau (garnalen) en char siu bao (gevuld met geroosterd varkensvlees).

2. Hotpot: Een geurige en pittige soep, waarin je verschillende groenten, vlees of vis kunt koken. Het gerecht wordt geserveerd met een verscheidenheid aan dipsausjes en bijgerechten. Een bekende variant is de Szechuan-hotpot, gekenmerkt door zijn intense smaak van Szechuan-peper.

3. Peking eend: Een beroemd gerecht uit Beijing, waarbij de eend wordt geroosterd tot perfectie. Het vlees is lekker mals en sappig, en wordt vaak geserveerd met hoisin-saus, dunne pannenkoekjes en groenten.

4. Jiaozi: Deze gestoomde of gebakken dumplings zijn gevuld met gehakt, groenten of zeevruchten. Jiaozi zijn een populaire snack in China, vooral tijdens het nieuwjaarsfeest. Ze worden vaak geserveerd met sojasaus en chili-olie.

5. Ma po tofu: Een pittig gerecht met tofu, gehakt, chilipepers en Szechuan-peperkorrels. Ma po tofu heeft een unieke smaak en een zachte textuur, perfect voor liefhebbers van pittig eten.

6. Mapo Tofu

7. Char siu: Geroosterd varkensvlees, gemarineerd in een zoete en gekruide saus. Char siu wordt vaak geserveerd met rijst of in broodjes, zoals bapao. Het vlees is heerlijk sappig en vol van smaak.

8. Gong bao kip: Een klassiek gerecht met kip, pinda’s en gedroogde chilipepers. De combinatie van pittig, zoet en knapperig maakt Gong bao kip erg geliefd bij liefhebbers van de Chinese keuken.

9. Babi pangang: Dit gerecht, dat vaak te vinden is in Chinees-Indische restaurants in Nederland, bestaat uit geroosterd varkensvlees met een zoetzure saus. Babi pangang is een absolute favoriet onder veel Nederlanders.

10. Loempia: Een gefrituurde rol, gevuld met groenten, vlees of garnalen. Loempia’s zijn heerlijk knapperig en worden vaak geserveerd met een zoetzure saus.

De Chinese keuken biedt nog veel meer heerlijke gerechten naast deze ‘hemelse hapjes’. Als je wilt genieten van de authentieke smaken uit China, bezoek dan een Chinees restaurant in jouw buurt en probeer deze culinaire hoogtepunten. Smakelijk eten!

Ook interessant