China

Keizerlijke lekkernijen uit China

dimsum 2097947 960 720

Keizerlijke lekkernijen uit China

In de keizerlijke keukens van China werden eeuwenlang de meest verfijnde en exotische gerechten bereid. Deze traditionele keizerlijke lekkernijen hebben nog steeds hun plek in de culinaire wereld en worden over de hele wereld gewaardeerd. In dit artikel zullen we enkele van deze heerlijkheden met hun Nederlandse namen introduceren.

1. Peking eend (Pekingeend)
Misschien wel een van de bekendste Chinese gerechten, Peking eend is een absolute klassieker. Het vlees wordt geroosterd tot het een knapperige en gouden huid heeft, terwijl het van binnen mals en sappig blijft. Pekingeend wordt geserveerd met dunne plakjes versgebakken pannenkoeken, plakjes komkommer en lente-ui, samen met een zoete hoisinsaus.

2. Xiaolongbao (Soep dumplings)
Deze kleine, gestoomde deegballetjes zijn gevuld met smakelijke bouillon en vlees naar keuze, meestal varkensvlees of garnalen. Xiaolongbao zijn zo gemaakt dat de bouillon in de dumpling blijft zitten, waardoor elke hap een explosie van heerlijkheid is. Dip ze in een mengsel van sojasaus, zwarte azijn en verse gember voor de perfecte smaakcombinatie.

3. Dim sum (Damespleziertjes)
Dim sum is eigenlijk een verzameling van verschillende soorten kleine hapjes. Denk aan gestoomde dumplings, knapperige loempia’s, gestoomde rijstnoedels en gestoomde broodjes gevuld met vlees of groenten. Deze kleine lekkernijen zijn een must-try tijdens een bezoek aan een Chinees restaurant.

4. Mapo tofu (Gehaktballetjes in pittige saus)
Mapo tofu is een ontzettend smaakvol gerecht bestaande uit blokjes zijden tofu die worden gestoofd in een pittige saus samen met gehakt, knoflook en gefermenteerde bonenpasta. Het gerecht wordt vaak geserveerd met gestoomde rijst en is een favoriet onder liefhebbers van pittig eten.

5. Gong bao kip (Kung pao kip)
Gong bao kip is een gerecht met malse stukjes kip, knapperige pinda’s, gedroogde chili’s en een zoet-pittige saus. Het wordt genoemd naar Ding Baozhen, een bekende gouverneur uit de Qing-dynastie in China. Dit gerecht is populair in heel China en heeft zijn weg gevonden naar vele internationale menu’s.

Met deze heerlijke keizerlijke lekkernijen uit China kun je je smaakpapillen verwennen en genieten van de rijke culinaire tradities van het Oosten. Waar wacht je nog op? Probeer deze gerechten uit en ontdek zelf de heerlijke smaken die China te bieden heeft!

Ook interessant