China

Chinese Festivals en Feestdagen

the peak 243269 960 720

Chinese Festivals en Feestdagen met Nederlandse titels

China is een land dat rijk is aan tradities en cultuur. Het viert verschillende festivals en feestdagen gedurende het hele jaar. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste Chinese festivals en feestdagen bespreken, met hun Nederlandse titels.

1. Chinees Nieuwjaar (春节 – Lente Festival)
Chinees Nieuwjaar is het belangrijkste festival in China en markeert het begin van het nieuwe jaar volgens de maankalender. Het wordt ook wel het Lente Festival genoemd en staat bekend om zijn kleurrijke optochten, leeuwen- en drakendansen en het afsteken van vuurwerk.

2. Qingming Festival (清明节 – Dag van de Doden)
Het Qingming Festival, ook wel bekend als de Dag van de Doden, is een tijd waarin mensen hun voorouders eren en hun graven bezoeken. Ze bieden eten, verbranden papieren incensestokjes en schoonmaken de graven van hun geliefden.

3. Drakenbootfestival (端午节 – Duanyang Festival)
Het Drakenbootfestival wordt gevierd ter ere van Qu Yuan, een beroemde dichter uit het oude China. Op deze dag worden overal in het land drakenbootraces gehouden, waar teams van roeiers strijden om te winnen. Ook worden er kleefrijst-dumplings gegeten, zogenaamde “Zongzi”.

4. Midherfstfestival (中秋节 – Maan Festival)
Het Midherfstfestival, ook wel bekend als het Maan Festival, wordt gevierd op de 15e dag van de 8e maanmaand van de Chinese maankalender. Mensen komen samen om de volle maan te bewonderen, maancakes te eten en te genieten van de festiviteiten. Dit festival staat symbool voor familiesamenkomst en het delen van vreugde.

5. Nationale Dag (国庆节 – Dag van de Oprichting van de Volksrepubliek China)
De Nationale Dag, ook wel bekend als de Dag van de Oprichting van de Volksrepubliek China, viert de oprichting van de Volksrepubliek China op 1 oktober 1949. Op deze dag zijn er overal in het land parades, militaire optochten en vuurwerkshows.

6. Dubbel Geluk Festival (重阳节 – Choi Chung Festival)
Het Dubbel Geluk Festival, ook wel bekend als het Choi Chung Festival, viert de ‘ouderen’ en wordt gevierd op de 9e dag van de 9e maanmaand van de Chinese kalender. Op deze dag gaan mensen vaak wandelen in de bergen, dragen ze gelukssymbolen en eten ze dubbele-geluk-gerechten.

Dit zijn slechts enkele van de vele fascinerende festivals en feestdagen die in China worden gevierd. Elk festival heeft zijn eigen unieke tradities en betekenissen en draagt bij aan de rijke culturele geschiedenis van het land. Of je nu een bezoek brengt aan China of gewoon geïnteresseerd bent in het leren over andere culturen, deze festivals en feestdagen bieden een geweldige kans om de Chinese cultuur te ervaren.

Ook interessant